Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (2024)

  • Írta:Kovács Dávid
  • Utolsó frissítés:2022, május, 04

Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (1)

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi az a SEO? Mielőtt megmutatnám, hogyan működik és hogyan kell csinálni, először is nézzük át mit jelent a SEO, majd merüljünk bele együtt a SEO működésébe!

Tartalomjegyzék

Mi az a SEO?

A SEO (Search Engine Optimization) a keresőoptimalizálás rövidítése. A SEO az a folyamat, amelynek során lépéseket teszünk annak érdekében, hogy egy webhely vagy tartalom magasabb helyezést érjen el a Google keresőben.

A legfontosabb különbség a SEO, és a fizetett reklám között az, hogy a SEO „organikus” rangsorolást jelent, ami azt jelenti, hogy nem fizetsz azért, hogy a weboldalad a Google kereső első oldalán szerepeljen. Kicsit leegyszerűsítve, akeresőoptimalizálásazt jelenti, hogy veszünk egy online tartalmat, és úgy optimalizáljuk, hogy a Google-hoz hasonló keresőmotorok atalálati listaelső oldalán mutassák, amikor valaki rákeres egy általunk meghatározott kifejezésre.

Amikor valaki beírja a Google-be, hogy „narancsos kacsa”, valószínűleg receptet, hozzávalókat és elkészítési útmutatót keres. Ha írtál egy cikket a narancsos kacsa elkészítéséről, azt szeretnéd, hogy az emberek megtalálják a receptedet. Ahhoz, hogy bárki megtalálja, neked a többi, narancsos kacsa recepteket tartalmazó weboldal fölé kell kerülnöd. Ez nem könnyű, de erről szól a SEO, más néven a keresőoptimalizálás.

Bontsuk még tovább a dolgot- az online keresések többsége egy olyan keresőmotorral kezdődik, mint a Google. Valójában a keresések 75 százaléka a Google-on indul.

Gondoltad volna?

Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan rangsorolhatjuk tartalmainkat magasabbra a keresőmotorokban, először is meg kell értenünk, hogyan működik a keresés.

Ennek a cikknek a végső célja, hogy segítsen megérteni a keresés minden csínját-bínját, hogy optimalizálni tudd a tartalmaidat, hogy magasabbra rangsorolja a Google, és több látogatót, kattintást kapjon a bejegyzésed.

Ez az online marketing stratégia sok időt vesz igénybe, azonban hosszútávon nagyon is megtérül.

A SEO alapelemei: On-Page SEO és Off-Page SEO

A szélesebb értelemben vett SEO esetében két egyformán fontos út létezik: az on-page SEO és az off-page SEO.

Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (2)

On-Page SEO

Az on-page SEO a tartalomépítésről szól, hogy javítsa a rangsorolást. Ez többek között akulcsszavakbeépítéséről szól a tartalomba, a magas minőségű tartalom rendszeres megírásáról, valamint arról, hogy a meta tagjeid és címeid kulcsszavakban gazdagok, valamint jól megírtak legyenek.

Off-Page SEO

Az off-page SEO a weboldaladon kívül zajló optimalizálás, mint például alinképítés. Az egyenletnek ez a része magában foglalja a kapcsolatok kiépítését és olyan tartalmak létrehozását, amelyeket az emberek meg akarnak osztani saját oldalukon mint hivatkozás.

SEO stratégiák

Amikor a SEO-ról van szó, a gyors nyereségre való törekvést gyakran „black hat SEO”-nak nevezik. A black hat SEO-t alkalmazó emberek a gyors rangsorolás érdekében általában olyan alattomos taktikákat használnak, mint a kulcsszavak túlzott használata és a linkek manipulálása. Ez rövid távon működhet, és hozhat némi forgalmat az oldaladra, de egy idő után a Google végül megbünteti, sőt feketelistára teszi az oldaladat, így soha nem fog a keresőben megjelenni.

Másrészt a white hat SEO a fenntartható online üzlet felépítésének módja. Ha így végzed a SEO-t, akkor az emberi közönségedre fogsz koncentrálni, nem pedig a Google robotokra.

Igyekszel majd a lehető legjobb tartalmat nyújtani nekik, és azt könnyen elérhetővé tenni, a keresőmotor szabályai szerint játszva.

Nézzünk pár black-hat SEO stratégiát:

  • Duplikált tartalom: Amikor valaki egy bizonyos kulcsszóra próbál rangsorolni, előfordulhat, hogy duplikálja a tartalmat a weboldalán, és megpróbálja újra és újra beírni ezt a kulcsszót a szövegébe. A Google megbüntetheti azokat az oldalakat, amelyek ezt teszik.
  • Láthatatlan szöveg és kulcsszavak túlzott használata: Évekkel ezelőtt a black hat stratégia az volt, hogy a cikkek aljára rengeteg kulcsszót tettek és a weboldal háttér színével megegyező színűvé alakították őket. Ez a stratégia nagyon gyorsan feketelistára kerül. Ugyanez vonatkozik a kulcsszavak olyan helyekre való beillesztésére is, ahová nem tartoznak, mint például a lábléc.
  • Átirányítás: Ha átirányításról van szó, van helyes és helytelen módja. A rossz módszer az, ha több kulcsszóban gazdag domain-t vásárolunk, és az összes forgalmat egyetlen weboldalra irányítjuk.
  • Rossz linkelési gyakorlat: Ha felmész és veszel egy Fiverr-csomagot, amely 24 óra alatt 5000 linket ígér az nem egy jó megoldás. Olyan releváns tartalmakról és a saját témádhoz illeszkedő webhelyekről kell linkeket szerezned, amelyeknek saját forgalmuk van.

Mivel a Google megbünteti az ilyen trükköket használó oldalakat, így csak a white hat SEO-ról fogok beszélni ebben a cikkben.

Létezik azonban a grey hat SEO. Ez azt jelenti, hogy nem olyan tiszta vagy ártatlan, mint a white hat SEO, de nem is olyan kirívóan manipulatív, mint a black hat technikák. A grey hat SEO módszerekkel nem próbálsz meg becsapni senkit, vagy szándékosan kijátszani a rendszert. Azonban megpróbálsz egyértelmű előnyhöz jutni.

A Google szabályai nem olyan egyértelműek, mint ahogyan azt hinni szeretnénk. Sokszor akár egymásnak ellentmondó dolgokat is mondhatnak. A Google például azt állítja, hogy nem rajong a linképítésre irányuló vendégblogolásért.

De mi a helyzet a márkádat növelő vendégblogolással? Mi van akkor, ha azért teszed, hogy ismertséget építs, jó minőségű forgalmat generálj vissza az oldaladra, és az iparágban ismertté válj?

A SEO világában nem annyira az számít, hogy mit csinálsz, hanem az, hogy hogyan csinálod. Ha olyan oldalakon vásárolsz vendégposztokat, amelyeknek semmi közük a te szakterületedhez, és egy csomó linket vásárolsz, akkor büntetést fogsz kapni. Ha egyedi vendégposztokat készítesz, amelyek értéket nyújtanak az olvasóknak olyan oldalakon, amelyek relevánsak számodra, akkor rendben leszel, és a forgalom szépen fog áramlani az oldaladra.

SEO marketing alapjai

Hogy megértsd mi az a SEO, itt az ideje, hogy megtanuljuk, hogyan kell SEO marketinget végezni. A megértés egy dolog, de a SEO sok munkát és időt igényel. Ez nem olyasmi, amin ma változtatatsz, és holnap már eredményeket várhatsz. A SEO napi szintű munkát igényel és ha a SEO része online marketing stratégiádnak, akkor ezt a munkát bele kell tenned.

Tartalom

Valószínűleg már hallottad ezt korábban: „A tartalom a király” vagyis angolul “Content is king”.

Mit jelent ez?

A Google-felhasználó akkor boldog, ha megtalálja azt a találatot, amely a legjobban szolgálja az igényeit.

Amikor a Google keresőjében a felhasználó rákeres a „gyors és egyszerű somlói galuskára”, a Google minden energiáját arra fordítja, hogy a Google szerint a legjobb somlói galuska receptet (amely kevés időt vesz igénybe és kevés hozzávalót használ) adja meg a felhasználónak.

Nem csak a leggyorsabb, hanem a legegyszerűbb receptet keresed. A Google pedig igyekszik pontosan azt adni, amit kértél. A Google mindig igyekszik a lehető legjobb élményt nyújtani azáltal, hogy a lehető legjobb tartalomra irányítja felhasználóit.

Ez azt jelenti, hogy az első számú feladatod a SEO-val való jó eredményhez az, hogy nagyszerű tartalmat állíts elő.

A SEO nem más, mint bármely más készség: a nagy eredmények nagy erőfeszítéssel születnek. Ahogy a világ legjobb marketingje sem segít eladni egy rossz terméket, úgy a SEO is haszontalan, ha nincs minőségi tartalom mögötte.

SEO tartalom elemei

A minőségi tartalom létrehozásának milliónyi eleme van; íme néhány a legfontosabbak közül:

Minőség

Régebben a kulcsszavakkal teletűzdelt tartalom publikálása volt a bevált szokás. Ha minőségi tartalmat készítettél, amely valóban megoldotta valakinek a problémáját, akkor kiemelkedő voltál, és ez megkönnyítette a rangsorolást is.

Ma már a tartalmak sokkal jobbak, és sok online vállalkozásnak van blogja, amelyet arra használnak, hogy értéket adjanak az oldaluknak, és ingyenes forgalmat tereljen weboldalukra a Google keresőből.

Minőségi tartalommal előállni nem könnyű, de a jó hír az, hogy nem kell mindig a semmiből létrehozni a tartalmat. Átveheted a mások által létrehozott tartalmakat, de több értéket kell hozzá adni, hogy a tartalmad jobb legyen.

“Ha nem a te tartalmad lesz a legjobb az interneten akkor inkább ki se tedd.”

A lényeg az, hogy a tartalmadnak meg kell oldania egy problémát, vagy megoldást kell nyújtania arra, ami az olvasót a bejegyzésedhez vezeti. Ha nem, akkor gyorsan el fognak kattintani az oldaladról, és ezzel azt üzenik a Google-nak, hogy a tartalmad nem oldja meg senki problémáját.

Szándék

A Google nagy hangsúlyt fektet a szándékra. Meg akarja érteni, hogy mit keres a kereső, amikor beír valamit a keresősávba.

  • Tudni akarnak valamit?
  • Vásárolni akarnak?

Tartalomkészítőként ezt is meg kell értened.

Frissesség

A gyakori posztolás is segít a Google-rangsorolásban. Az új tartalom közzététele azonban csak az egyik módja annak, hogy a Google frissességét jelezze. Rengeteg dolgot tehetsz a már közzétett tartalommal, hogy naprakészebbé tegyed azt.

A tartalom átnézése és frissítése a pontosság érdekében, a törött linkek javítása, valamint a régi adatok frissítése új, relevánsabb statisztikákkal mind-mind olyan módszerek, amelyekkel megmutathatod a Google-nek, hogy a tartalmad még mindig megérdemli az első oldalon való helyezést.

4 tipp a minőségi tartalom létrehozásához

Íme a legjobb tippjeim a minőségi SEO tartalom létrehozásához, amit az olvasók szeretnek és a Google is:

  1. Értsd meg a felhasználói szándékot: Tudnod kell, hogy az olvasó mit akar elérni, amikor az oldaladra érkezik.
  2. Fejleszd ki az ügyfél avatárját: Azt is tudnod kell, hogy ki az olvasód, mit szeret, mit nem szeret, és miért van ott.
  3. Bontsd fel a szöveget: Az emberek figyelme rövid, és a hosszú egybefüggő tartalmak írása már nem működik; sok fejléccel és képpel és esetleg videókkkal kell megtörni a szöveget.
  4. Légy cselekvőképes: Nincs annál rosszabb, mint amikor elolvasol egy tartalmat, és nem kapsz meg mindent, amire szükséged van. A tartalomnak alaposnak kell lennie, de választ kell adnia a „Mi legyen most?” kérdésre is. Az olvasónak meglesz minden, amire szüksége van, amikor befejezi a cikkét?

Kulcsszókutatás

Gyakori hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy abbahagyják a kulcsszókutatást.

Újratervezik a weboldalukat, vagy új marketing kampánnyal rukkolnak elő. Egy-két hétig csinálják, frissítik az oldalaikat, majd abbahagyják. Azt hiszik, hogy akulcsszókutatásegy egyszeri dolog. A valóságban ez pont az ellenkezője.

A legjobb SEO-sok folyamatos kulcsszókutatást végeznek.

A kulcsszókutatás többféle okból történik, de a két fő ok a Google-ban való rangsorolás és a releváns tartalom létrehozása. A kulcsszavak gyakran inspirálnak is, mivel pontosan megmondják, hogy az emberek mire kíváncsiak az alapján, hogy mire keresnek.

A kulcsszavak kiválasztásának elemei:

A kulcsszóválasztás sokkal többről szól, mint hogy végigmegy a kulcsszókutató eszközön, és kiválasztasz minden kulcsszót a listán. Meg kell értened a kulcsszó mögötti szándékot, valamint a versenyképességét.

Íme a kulcsszóválasztás legfontosabb elemei:

A megfelelő kulcsszavak kiválasztása

Tegyük fel, hogy te tanácsadási szolgáltatásokat árulsz.

Most, ha az „ingyenes üzleti növekedési tippek” keresőszavakra az első helyen állsz, találd ki, milyen közönséget fogsz vonzani?

Olyan emberek fognak az oldaladra érkezni, akik ingyenes dolgokat keresnek!

Ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem fognak neked fizetni abban a pillanatban, amikor az oldaladon járnak. Ez az egy kulcsszó havonta több száz embert küldhet az oldaladra. Ez azonban valószínűleg nem a megfelelő célközönség, ezért nincs értelme erre rangsorolni weboldalad. Jobban jársz, ha más kulcsszót választasz, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy le kell mondanod havi több száz látogatóról.

Gondolj csak bele: Ha csak egy vagy tíz ember érkezik az oldaldra, aki sokkal relevánsabb számodra, máris előrébb jársz.

Versenytárs elemzés

Oké, kiválasztottad a megfelelő kulcsszót. Kontextusban releváns a tevékenységedhez. Mi a következő dolog, amit teszel?

Megnyitsz egy kulcsszó kereső eszközt, például az Google kulcssóztervezőt, hogy kapcsolódó kulcsszó ötleteket kapj. Természetesen a legtöbb keresést tartalmazó keresések felé kezdesz el húzódni, de itt van az a dolog, amit kihagysz. Az, hogy egy kulcsszóra milyen helyezést érsz el, gyakran inkább a konkurenciától függ.

Nézzük meg például a „weboldal készítés” kulcsszót.

Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (3)

Amikor beírod a kulcsszótervezőbe, azt mondod: „Hűha! Nézd, havi 8.100 keresést kap, ez nagyszerű!”. Amit nem veszel észre, az az, hogy több száz backlinkre és valószínűleg évekre lesz szükség ahhoz, hogy új oldalként egyáltalán az első oldalra kerülhess.

Hogy miért?

Mert a verseny óriási. Az oldalak már most is az első oldalon állnak az adott kulcsszóra. Ezek az oldalak már régóta ott vannak, jó hírük van, és a Google tudja, hogy minőségi információt nyújtanak. Így érdemelték ki a helyet. Ha Te még nem érdemelted ki a Google bizalmát, akkor sok mindenre szükséged lesz ahhoz, hogymegelőzd a versenytársakat.

Keresési szándék

A Google újra és újra elmondja, hogy mennyire fontos akeresési szándék.

A legtöbb ember a kulcsszavakra összpontosít. Ahelyett, hogy azt néznéd, mit írnak be az emberek, inkább azt kellene megpróbálnod azonosítani, hogy mit keresnek.

Erre utal a „keresési szándék”.

Kezdjük a dolgokat egy alapvető forgatókönyvvel, hogy rávilágítsunk a különbségre. Te egy álláskereső oldal tulajdonosa vagy, amely pénzt keres azzal, hogy cégek álláshirdetéseket tesznek közzé az oldalán. Ez azt jelenti, hogy az álláshirdetési oldalakat jól kell rangsorolnod, hogy az emberek a Te oldaladra jöjjenek.

Minél többen találnak állást rajtad keresztül, annál többet kapsz érte. Nézd meg, mi történik egy olyan kulcsszóval, mint a „mérnök állás”.

Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (4)

Az eredmények rendkívül változóak! Egyesek a legjobb mérnök állásokra vonatkoznak, míg mások a azonnal betöltendő vagy a belépőszintű állásokra összpontosítanak. Az egyes keresések mögött teljesen eltérő szándék áll, és ezt kell pontosan meghatározni.

Pontosan mit keres ez a felhasználó? Milyen típusú mérnöki állás érdekli?

A Google ebben úgy segít, hogy a keresési szándékot összeveti azzal a kifejezéssel, amelyet a felhasználó beír a keresőbe. A Te szempontodból az a fontos, hogy olyan tartalmat hozz létre, és olyan kulcsszavakat válassz, amelyek megfelelnek a felhasználó keresési szándékának.

Tippek a legjobb kulcsszavak kiválasztásához

Íme a tippjeim a legjobb kulcsszó-kutatás és kiválasztás elvégzéséhez:

  1. Használj SEO eszközöket: A legjobb kulcsszókutatást nem végezheted el kulcsszókutató eszközök nélkül. Az olyan eszközök, mint az Ubersuggest és az Ahrefs betekintést nyújtanak a konkurencia adataiba, és megkönnyítik az életéd.
  1. Értsd meg a szemantikát: Ez egy nagyszerű módja annak, hogy megtanuljad a kulcsszókutatást. A Google-t nem érdekli annyira, hogy 15-ször beilleszted-e a pontos kulcsszót; amire kíváncsi, az a szándék. Ha beírsz egy kulcsszót, a Google jó eséllyel talál még 12 másikat (ezt a kereső alján is láthatod), ami ehhez az egyhez kapcsolódik. Nem kell a prémium weboldal készítés, optimalizált weboldal készítés és minden permutációját beírni. A Google felveszi helyetted, ha a tartalmad jó.
  1. Ismerd meg a szándékot: Ismerned kell a kulcsszó szándékát. Értsd meg, hogy nagy különbség van aközött, amit egy potenciális vásárló ír be a Google-be, és aközött, amit egy információt gyűjtő ír be a Google-be.

Nézd meg mit csinálnak a versenytársak: A kulcsszókutatás egyik legjobb módja, ha megnézed, mit csinálnak a versenytársaid, és követed a példájukat. Ha valaki az első helyen áll a kívánt kulcsszóra, akkor lépj be a kulcsszókutató eszközbe, írd be a weboldal címét, és nézd meg, milyen kulcsszavakat használnak.

SEO HTML beállítás

A webhely HTML-je a SEO marketing fontos darabja. Megfelelő címkék, fejlécek és leírások nélkül a Google-nek nehéz lesz kitalálnia, hogy miről szól a tartalmad, és miért kell magasabbra rangsorolnia.

Amikor az emberek azt olvassák, hogy a HTML a SEO része, elkezdenek megijedni, pedig nincs miért aggódni. Nem kell értened a kódokhoz, és a címkék, valamint a leírások megváltoztatásának folyamatához. A HTML megváltoztatása SEO-szempontból a legtöbbször olyan egyszerű, mint a másolás és beillesztés.

Most pedig bontsunk le néhány olyan tényezőt, amelyekre a HTML esetében figyelni kell.

Címek

Az egyik dolog, amit sokan összekevernek, az a címek és a H1 címke. A title tag az, ami a böngésző tetején lévő fülön jelenik meg, és megjelenik, amikor az oldalad megjelenik a Google-ban.

Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (5)

Ez a keresésben a legmarkánsabb címsor, és kék vagy lila színnel tűnik ki. Ezt a részt használd arra, hogy a fő kulcsszót megjelenítsd így a címsor nem csak optimalizált de kattintást ösztönző is lesz.

Meta leírás

A meta leírás az alatta lévő terület. Itt van lehetőséged elmondani a keresőnek, hogy miről szól a tartalom. Fontos, hogy kulcsszóoptimalizáld ezt a részt, és ne legyen hosszabb 160 karakternél. Azt szeretné, ha mind a mobil, mind az asztali képernyőkön helyesen jelenjen meg.

Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (6)

Alcímek

Ez a cikked címe, és az oldal tetején jelenik meg.

Ez a címsor közli a Google-lal, hogy miről szól a cikk vagy a tartalom egy része. Ez egyben a lehetőséged arra is, hogy bevonzd az olvasókat a keresőből. Az elsődleges kulcsszavadat mindenképp használd a H1-ben

Alt szöveg

Az Alt szöveg a cikkedben található képet írja le. Minden tartalomnak van, de sokan nem használják ki. Az alt szöveg lényege, hogy a keresőmotorok szóban leírhassák a képet. Amikor alt szöveget írsz fontos, hogy leírd megfelelően, hogy miről szól a kép.

URL felépítése

Mi az a SEO slug? Ez az URL-slug, vagyis az URL azon része, amely megmondja a Google-nek, hogy miről szól a tartalom. Ezek szintén fontos területek, ahová beillesztheted a legfontosabb kulcsszavadat

Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (7)

4 tipp a megfelelő HTML-javítások elvégzéséhez

Íme a legfontosabb tippjeim, amelyeket szem előtt kell tartanod, amikor HTML-fejlesztéseket végzel az oldaladon:

  1. Használj eszközöket, amelyek segítenek: A különböző SEO marketing eszközök megérik a befektetést, mert segítenek azonosítani a webhelyeddel kapcsolatos HTML-problémákat.
  2. Konkurencia elemzés: Másolni rossz dolog, de a legjobban rangsorolt versenytársak inspirációként való felhasználása nem az. Ha nehezen találod ki, hogy mit használj a címben vagy a meta leírás címében, nézd meg, mit csinál a konkurencia. Egyhonlap elemzéssegíthet ebben.
  3. Soha ne rakd tele a szöveget kulcsszavakkal: Nincs rosszabb, mint egy kulcsszavakkal teletömött meta leírás, amely borzalmasan olvasható. A Google átlát rajta, és akár meg is büntetheti, ha sokszor csinálod ezt.

Ne feledkezz meg a H2, H3 és H4 fejlécekről sem: A H1 fejlécekről már beszéltünk, de ne feledkezz meg a többiről sem. Ezek mind fontos helyek, ahol az elsődleges kulcsszavaidnak szerepelniük kell, hogy a Google-nek megmondhassák, hogy a cikked melyik témára fókuszál.

Weboldal felépítés

A jó weboldal-architektúra nagyszerű felhasználói élményhez vezet, ami fontos a SEO marketing szempontjából. Olyan dolgokra összpontosít, mint a gyors betöltési idő, a biztonságos kapcsolat és a mobilbarát kialakítás.

A nagyszerű „keresőmotoros élmény” érdekében néhány dolgot optimalizálnod kell. Minél könnyebben elérhető a weboldalad a Google számára, annál jobb helyezést ér majd el.

A weboldal architektúra elemei

Ha nem tudod mi az a weboldal architektúra, a következő részben megtanulhatod.

Feltérképezhetőség

Sokat fogod látni a „feltérképezés” szót. Ez azt jelenti, hogy a Google átnézi webhelyed, hogy megpróbálja kitalálni, mi is az. A Google azonosítja a fontos kulcsszavakat, diagnosztizálja a weboldalon felmerülő problémákat, és ezeket a tényezőket használja fel annak meghatározásához, hogy hol helyezkedik el a rangsorban.

Attól függően, hogy mennyire jól tudják indexelni az oldalad összes oldalát, nagyobb valószínűséggel fognak jó eredményt jelenteni számodra. Minél nagyobb a weboldalad oldalai közötti linkek hálója, annál könnyebben elérik a robotok az összes oldalt, így a keresőmotor jobban megismeri.

Megkönnyítheted ezt a munkát a Google számára, ha egy egyszerű bővítmény segítségével létrehozhatsz oldaltérképet.

A célod az kell, hogy legyen, hogy az oldal minél könnyebben feltérképezhető legyen. Ha a Google nehezen találja meg az oldaladat, akkor nehezebb lesz a rangsorolás.

Duplikált tartalom

Sok mítosz kering a neten a duplikált tartalomról és arról, hogy az mennyire árt a rangsorolásnak. Sokan tévesen feltételezik, hogy az oldaladon mindennek eredetinek kell lennie, de a tény az, hogy a keresőmotorok nem büntetik a weboldalakat a duplikált tartalomért.

A tartalmaid más webhelyeken való újbóli közzététele vagy a vendég posztjaid újbóli közzététele a saját weboldaladon nem árt a SEO-nak.

Ha például pontosan ugyanazt a tartalmadat újra közzé teszed egy olyan nagy csatornán, mint a Medium.com, az árthat a rangsorolásodnak, mivel a Google a Medium.com-os cikkedet indexeli először, mivel az a tekintélyesebb oldalon van ezért az indexelés hamarabb történik meg.

A valóságban rengeteg duplikált tartalom van az interneten. Az egyik helyzet, amibe sok webhelytulajdonos belefut, az oldalsávban megjelenő duplikált tartalom. Ha egy blogcikket teszel közzé az oldaladon, és az oldalsávban van egy bevezető szekció, a Google ezt duplikált tartalomnak tekintheti.

Mobilbarát felépítés

Tudjuk, hogy a Google először a mobilra indexel. Ez azt jelenti, hogy olyan weboldalt kell létrehozni, amely mobilon is jól teljesít, mert ez lesz a legfontosabb döntő tényező, amikor a Google meghatározza, hogy mennyire könnyű feltérképezni a weboldalt.

Ha belépsz a Google Search Console-ba, rengeteg információt találsz arról, hogy a Google mit gondol az oldaladról.

Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (8)

Ha problémákat látsz a Google Search Console-ban, azonnal javítsd ki őket.

Oldalsebesség

A Core Web Vitals bevezetésével a Google nagy hangsúlyt fektet az oldal sebességére és használhatóságára. Ha weboldalad túl lassan töltődik be, vagy bizonyos elemek lassan töltődnek be, a felhasználók nem maradnak az oldalon.

Az oldal sebességét könnyen ellenőrizheted a Google PageSpeed Insights segítségével.

HTTPS és SSL

A biztonság és a védelem is fontos rangsorolási tényezők. Ha a Google úgy gondolja, hogy az oldalad nem biztonságos, akkor nem fog első oldalas helyezést adni neked.

Ez egy fontos bizalmi jel, és bár nem nyújt olyan sok SEO értéket, ez egy olyan gyakorlat, amely hosszú távú céljaid szolgálja mind SEO mind pedig felhasználói szempontból.

3 tipp a weboldal architektúra javításához

Három fontos tényezőt kell szem előtt tartanod, amikor weboldalad architektúráját javítod.

  1. Győződjön meg róla, hogy megértetted a Core Web Vitals-t: Meg kell értened, hogy mik ezek, hogyan befolyásolják a rangsorolását, és mit tehetsz ellenük.
  2. Készíts oldaltérképet: Ha WordPress tartalomkezelőn készült az oldalad akkor használj egy WordPress sitemap bővitményt az oldaltérkép készítéséhez.
  3. A kanonikalizációs problémák kijavítása: A duplikált tartalmat okozó funkció gyakran be van építve az oldalba, de vannak módszerek az ilyen kanonikalizációs problémák javítására. A pontos megoldás attól függ, hogy mi okozza az eredeti problémát. Ez lehet olyan egyszerű, mint egy kódsor eltávolítása, vagy olyan bonyolult, mint az egész webhely átalakítása a duplikált tartalom megakadályozása érdekében.

Még ha aGoogle Search Consolevagy egy másik eszköz szerint több ezer duplikált tartalmi hiba is van, valójában csak egy nagy gyökeres oka van.

Ha ugyanannak az oldalnak több változata van, a kanonikus címke segíthet meghatározni, hogy melyik tartalom az eredeti. Mindössze egyetlen kódsort kell beillesztenie, amely hivatkozik az eredeti oldal URL címére.

Szerencsére az olyan bővítmények, mint a Yoast SEO, megkönnyítik ezt. Beállíthatod az alapértelmezett oldal vagy poszt verzióját kanonikusnak, így alapértelmezés szerint mindig hozzáadja ezt a sort. Alternatívaként manuálisan is megadhatod az egyes oldalak vagy bejegyzések speciális beállítási lehetőségei között.

Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (9)

Használd a Broken Link Checker oldallal együtt, hogy lásd, mely URL-eket kell esetleg átirányítanod.

Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (10)

A legtöbb SEO eszköz a keresőmotorokhoz hasonlóan átnézi weboldalad, hogy leellenőrizze ezeket a gyakori problémákat.

A duplikált tartalom és a törött linkek (vagy 404-es hibák) a két leggyakoribb hiba, amely a legtöbb weboldalt érinti.

Ha nem olyan tartalomkezelő rendszert használsz, mint a WordPress, akkor a webhelyed .htaccess fájlját kell szerkesztened a 301-es átirányítások beillesztéséhez.

Bizalomépítés

A PageRank, a híres képlet, amelyet a Google alapítói találtak ki, természetesen nem az egyetlen mérőszám, amelyet figyelembe vesznek, amikor az oldalakat az első tíz keresési találat között rangsorolják.

A PageRank helyett inkább a Domain Authority mérőszám vizsgálatát javaslom, hiszen a PageRank már nem releváns napjainkban.

Ha például weboldalad úgy néz ki, mint egy nagy márka, a Google valószínűleg megbízik benned. A hiteles webhelyekről (például .edu vagy .gov domainekről) származó minőségi backlinkek szintén segítenek a bizalomépítésben.

Nos, a bizalomépítésnek három része van: az authority, a visszafordulási arány és a domain életkora.

Authority

A Google a weboldalad általános “tekintélyét” az általad építhető kétféle témakör alapján határozza meg:

  • Domain authority, amely azzal függ össze, hogy mennyire népszerű a domained. A Coca-cola.com például nagyon tekintélyes, mert mindenki hallott róla és egy felépített márka.
  • Az oldal authority, amely arra vonatkozik, hogy mennyire minőségi egy adott oldal (például egy blogbejegyzés) tartalma.

A MOZ ezt a pontszámot is 100-ból veszi alapul, de ez egy súlyozott skála.

Ez azt jelenti, hogy viszonylag könnyen lehet 0-10-ig menni. Azonban minden 50-60 feletti érték elég magasnak számít, és a 80-90 gyakran a legmagasabb egy adott iparágban.

Visszafordulási arány

A visszafordulási arány (más néven bounce rate) egyszerűen azt méri, hogy hányan nézik meg csak az egyik oldalt a weboldalon, mielőtt elhagyják azt.

A tartalom, a betöltési idő, a használhatóság és az olvasók megnyerése mind-mind a visszafordulási arány csökkentésének részét képezik. A matematika egyszerű – a megfelelő olvasók több időt fognak eltölteni egy olyan weboldalon, amely gyorsan töltődik be, jól néz ki és minőségi tartalommal rendelkezik.

Domain életkora

Gyakran a legnagyobb tekintélyű ember a legidősebb… Ugyanez vonatkozik az internetre is. Ha egy weboldal már egy ideje létezik, minőségi tartalmat állít elő, és mindezt a keresőmotorok számára tetszetős módon teszi, akkor mindenféleképpen előrébb fog rangsorolni, mint egy új oldal.

3 tipp a nagyobb bizalom kiépítéséhez

Íme néhány a legjobb tippjeim közül, amelyekkel több bizalmat építhetsz a weboldaladon:

  • Légy türelmes: A bizalom nem megy egyik napról a másikra. Néha csak türelmesnek kell lenned, és fel kell ismerned, hogy a Google nem siet a webhelyed feltérképezésével. Az egyik módja annak, hogy hamarabb rávegyed a keresőmotort, az, ha kisebb változtatásokat eszközölsz az oldalon, ésindexelést kérsz a Google Search Console-ban. Ez cselekvésre készteti a Google robotjait, de még mindig nem garantál semmit.
  • Értsd meg a szándékot: A SEO marketing nagy része annak megértése, hogy mit akarnak a felhasználók, nem pedig az, hogy te mit akarsz. Amikor valaki keres valamit a Google-ban, akkor valamit el akar érni. Ha ezt a megoldást nyújtod, győződj meg róla, hogy a teljes megoldást nyújtod; ellenkező esetben eljutnak az oldaladra, rájönnek, hogy az nem elég jó, és továbbállnak.

Add meg nekik, amit akarnak: Az egyik nagyszerű tipp a felhasználók kilépésének megakadályozására, ha biztosítod nekik, amit akarnak, amint az oldaladra érkeznek. A legtöbb ember nem egy egész cikket akar elolvasni, hanem választ szeretne kapni, és minél hamarabb megkapja azt, annál jobb.

Linképítés

Én úgy gondolom, hogy az oldalra mutató linkek az egyik legfontosabb rangsorolási tényezők közé tartozik.

Az egyik probléma, amivel sok embernek meggyűlik a baja, hogy nem értik, hogyan kell ezt helyesen csinálni. Ha rossz taktikát alkalmazol, már a kezdetektől fogva kudarcra ítéled weboldalad. Ha a hosszú távú stratégiát választod, és a linkeket a helyes módon építed, lehet, hogy kicsit tovább tart, de később hálás leszel érte.

Íme a legfontosabb tényezők, amelyeket figyelembe kell venned, amikor linket építesz.

A linkek minősége

Bár a linkek nem jelentenek mindent, a linkeket tekintve a minőségük a legfontosabb. Sokkal többet számít, mint a linkek száma. Sokféleképpen lehet helyesen linkeket építeni, ezért a Google azokat díjazza, akik ezt helyesen teszik.

A legtöbb ember csak a linkek teljes számát nézi, de ez több okból is óriási hiba:

  • ​​A keresőmotorok figyelmen kívül hagyhatják a linkek túlnyomó többségét, ha azok alacsony minőségűek vagy spam jellegűek.
  • Új weboldalakról származó linkek többet érnek, mint a meglévő webhelyekről származó ismételt linkek.
  • Más webhelyekről származó linkek többet érnek, mint a saját weboldalról (belső linkelés) származó linkek.

Hogyan lehet megkülönböztetni egy rossz linket egy jó linktől?

A Google elvárja, hogy a webhelyére mutató linkek relevánsak legyenek.

A linképítés célja, hogy a Google jutalmazza azokat, akik értéket nyújtanak a linkért cserébe. Ha olyan oldalra szeretnél vendégposztot írni, akiket érdekel a szakértelmed, akkor az oldalnak, amelyre vendégposztot írsz, saját forgalommal is rendelkeznie kell.

Horgonyszöveg

A horgonyszöveg a link alatt használt szöveg, ami ugye kattintható. A cél az, hogy a szöveg a lehető legtermészetesebben jelenjen meg a cikkben.

Az egyetlen dolog, amit nem akarsz, hogy egy csomó „kattints ide” szöveg mutasson a weboldaladra. Ehelyett, ha írtál egy cikket a szobanövények öntözéséről, és megpróbálsz egy linket szerezni rá, akkor azt szeretnéd, ha a linkkel ellátott horgonyszövegben valóban az állna, hogy „szobanövények öntözése”. Ez segít a Google-nak többet elárulni arról, hogy mi fog következni, amikor valaki rákattint.

A linkek száma

Végül, az összes linked száma is számít.

Erre már kitértünk, de érdemes megismételni. Nem csak sok linkre van szükséged. Végeredményben a legtöbb jó minőségű linkkel rendelkező weboldal általában előnyben van.

Gyakran előfordul, hogy az emberek az te weboldaladon megtalálható oldalakra vagy bejegyzésekre hivatkoznak. Ha lehetséges, győződj meg arról, hogy a megfelelő források a megfelelő oldalakra hivatkoznak. Nem szeretnéd, ha az adatvédelmi irányelvek lennének a legtöbb linket tartalmazó oldal. Arról az oldalról nem lehet vásárolni! A látogatók nem adhatják meg az adataikat, nem iratkozhatnak fel vagy vásárolhatnak.

Ez az első hiba.

A második hiba, hogy nem veszik figyelembe, hogyan és honnan érkeznek ezek a linkek.

A kapott linkek minőségi forrása számít, de az is számít, hogy hova hivatkoznak.

3 tipp a linkprofil javításához

Most hadd adjak neked néhány megvalósítható lépést, amit megtehetsz, hogy javítsd a linkprofilodat.

  • Ne rövidíts: A linképítésben nincsenek rövidítések, időt kell szánni rá, és a megfelelő módon kell felépítenie őket. Ez magában foglalja az emberekkel való beszélgetést, a saját magad bemutatását, és azt, hogy hogyan tudsz értéket nyújtani az oldaluknak.
  • Távolítsd el a veszélyes linkeket: A Google-nak van egy úgynevezett letiltó eszköze, amely lehetővé teszi, hogy eltávolítsa azokat a linkeket, amelyek károsíthatják a rangsorolási képességét. Ezt az eszközt óvatosan kell használnia, mert a rengeteg link letiltása valójában árthat az oldalának.
  • Ne feledkezz meg a belső linkelésről sem: A belső linkelés is fontos része a SEO-nak, nem csak a külső linkekkel kell foglalkoznunk. Természetesen a külső linkek is fontosak.

Mi az a SEO: Összegzés

Ebben az útmutatóban rengeteg témával foglalkoztunk, és megértem, ha egy kicsit túlterheltnek érzed magad. Egyszerűsítsük le a dolgokat, és gyorsan nézzük meg a legfontosabb pontokat.

Black hat SEO kontra white SEO

A black hat SEO olyan taktikákat használ, mint a linkek vásárlása, a kulcsszavak többszörös használata és a tartalom duplikálása. Bár ezek a dolgok rövid távon működnek, hosszú távon nem fognak működni. Lehet, hogy egy-két hónapig fellendül a forgalom és a bevétel, amíg a Google rá nem jön, és végleg feketelistára nem teszi az oldalad.

A white hat SEO a helyes út. Ez hosszabb időt vesz igénybe, de a megfelelő taktikákat alkalmazza, amelyek évekig kifizetődőek lesznek számodra.

Kulcsszókutatás

A megfelelő kulcsszavak használata a weboldaladon az egyik fő módja annak, hogy kitalálja a keresőmotor, hogy miről szól az oldal. Az olyan eszközök használata, mint az Google kulcsszótervező, segíthet megtalálni a megfelelő kulcsszavakat, amelyek relevánsak számodra.

Ügyelj arra, hogy ne erőltesd őket oda, ahová nem tartoznak, és ne feledd, hogy mindenekelőtt a minőségi tartalom létrehozása a cél!

HTML

A címek, a meta leírások, az alt szöveg és a fejlécek fontos részei a SEO-nak. Ezeket arra használod, hogy többet mondj a Google-nek a tartalmadról és arról, hogy mire számíthatnak az olvasók, amikor az oldaladon landolnak.

A weboldal felépítése

A weboldalad architektúrája a weboldal kialakítására és funkcionalitására összpontosít. Ha a felhasználók nem tudnak könnyen navigálni az oldalon, az túl lassan töltődik be, és bizonyos elemek nehezen elérhetők, a Google számára is nehezebb lesz az oldalon navigálni.

Bizalom kiépítése

Az embereknek meg kell bízniuk a weboldaladban, és az olyan funkciók, mint az SSL-tanúsítványok és a HTTPS, ma már iparági szabványnak számítanak.

Linkek

A linképítés kulcsfontosságú, de nehéz és sok időt és erőfeszítést igényel. A jó hír az, hogy sokan rosszul csinálják.

SEO és Google algoritmus frissítések

A SEO-t gyakran megközelíthetetlennek vagy lehetetlennek érezhetjük az „algoritmus” kifejezés miatt. Az algoritmus olyan műveletsorozat, amelyet egy keresőmotor használ a webhelyek rangsorolásához.

Talán hallottad már, hogy az algoritmusok mindig változnak, és bizonyos mértékig ez igaz is. A Google évente többször is végez úgynevezett „központi frissítéseket”, hogy jobban kiszolgálja a felhasználókat.

Ne próbáld meg „kijátszani a rendszert”, amikor a Google algoritmusairól van szó, mivel a folyamatos frissítések egyik fő oka az, hogy kiszűrje azokat, akik ezt teszik. Ha túlságosan az algoritmusra koncentrálsz, és nem eléggé a tartalmadra, azzal valójában árthatsz a rangsorolásodnak.

SEO marketing: Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi időbe telik, amíg a SEO működik?

A SEO nem egy gyors út a sikerhez. Soha nem is volt és soha nem is lesz az. Hosszú távú tervre van szükséged a SEO terén, mert a legtöbb kulcsszóra való rangsorolás hat hónaptól egy évig is eltarthat.

Mi a legfontosabb tényező a SEO marketingben?

Nincs egyetlen tényező, ami a legfontosabb, mert mindegyik fontos. Ha ki kellene választanom valamit, amire érdemes összpontosítani, az a minőségi információ nyújtása lenne az emberek számára. Lehet minden SEO stratégia a helyén, de ha a tartalmad nem jó, akkor az emberek nem fognak érdeklődni irántad.

Hogyan lehet gyorsabban rangsorolni a Google-on?

A legjobb módja a rangsorolásnak a rendszeres, következetes erőfeszítés. Építs linkeket és írj minőségi tartalmakat. Ha ezt nap mint nap megteszed, az meghozza a kívánt eredményeket.

Lehet-e rangsorolni egy webhelyet SEO nélkül?

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor az embereknek szerencséjük van, de ez valószínűleg azért van, mert olyasmit nyújtanak, amit sokan mások nem.

Mennyibe kerül a SEO?

A SEO költsége sok mindentől függ. Megbízhatsz egySEO szakértőt, hogy kezelje helyetted, vagy mindent elvégezhetsz saját magad. Ha te csinálod, az sokkal tovább tart, és számolnod kell a tanulási idővel is.

Konklúzió

Remélem, sokat tanultál ebből az útmutatóból, hiszen rengeteg információt gyűjtöttem össze a számodra. Mindenképp térj vissza, miközben a saját oldaladat SEO-zod! A legfontosabb dolog, amit a SEO-val kapcsolatban tanácsolhatok, az az, hogy itt nincsenek rövidítések.

A dolgokat a megfelelő módon kell csinálnod, és extra melót kell beletenned, mert így fogsz kitűnni a versenytársak közül.

Számíts arra is, hogy legalább hat hónapot kell várnod, mire eredményeket láthatsz. Tévednek azok, akik azt mondják, hogy a SEO egy „állítsd be és felejtsd el” stratégia.

Sok sikert, és ha kérdésed van keress bizalommal!

Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (11)

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.

Kapcsolódó bejegyzések

Google Algoritmus: Mi az és hogyan működik?
Hol hirdessek a neten? 10 tipp vállalkozóknak
Weboldal tervezés 10 egyszerű lépésben
Keresőoptimalizálás alapjai: SEO útmutató kezdőknek
Mi az a SEO? Teljes útmutató lépésről-lépésre - David Kovacs (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6113

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.